Pieczone kotleciki z brokułów
- 20 min.
- 33 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 365 Kcal
- 23 g białek
- 14 g tłuszczów
- 35 g węglowodanów
Składniki
- 500 g brokułów (ugotuj)
- 200 g surowych ziemniaków (typ B)
- 50 g parmezanu
- 100 g sera eydam (20% tłuszczu)
- 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1× jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 g świeżej natki pietruszki (drobno posiekaj)
- ½ lyzeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ lyzeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180–185°C. Pokryj blachę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia.
Ugotowane brokuły zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, parmezan i żółty ser utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę orkiszową, skrobię ziemniaczaną, jajka, 2 łyżki oliwy, drobno posiekaną pietruszkę, mieloną gałkę muszkatołową, mielony kminek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Formuj z masy kotleciki o średnicy 7 cm i grubości ok. 2 cm. Ułóż je na przygotowanej blasze.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–33 minuty w temperaturze 180–185°C.
Gotowe kotleciki podziel na porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jest pyszne, jest pyszne
Tłumaczenie automatyczne
Upiekłam klopsiki we frytownicy na gorące powietrze i wyszły rewelacyjnie. Zainspirowana komentarzami dodałam dip czosnkowy. Najlepszy przepis 🤩
Tłumaczenie automatyczne
Boskie😍
Tłumaczenie automatyczne