SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 506 Kcal
  • 27 g białek
  • 16 g tłuszczów
  • 60 g węglowodanów

Doskonale nawilżona i odżywiona skóra dzięki kolagenowi

  • Profilaktyka zmarszczek
  • Redukcja cellulitu
  • Pyszny w smaku
Więcej informacji

Składniki

8 porcje

Dobrze przyswajalny magnez zapewnia wysoką jakość snu

  • Najlepiej przyswajalna forma magnezu
  • Naturalny sposób na zmęczenie
  • Przynosi ulgę przy skurczach mięśni
Więcej informacji

Etykiety

banner image

Sposób przygotowania

1

Przygotuj 2 duże garnki. W jednym zagotuj dużo osolonej wody na makaron. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć pojedyncze „arkusze” lazanii i uważaj, żeby się nie skleiły. Gotuj przez 6–7 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając.

2

W międzyczasie zacznij przygotowywać sos. W drugim garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez 3–4 minuty na wolnym ogniu. Następnie wlej do garnka krojone pomidory i 500 ml wody. Dodaj mrożony szpinak i drobno posiekane zioła. Wymieszaj. Duś na wolnym ogniu przez ok. 15–20 minut. Kiedy nadmiar wody odparuje, a sosu będzie dwa razy mniej niż na początku, dodaj odcedzoną czarną fasolę.

3

W międzyczasie odcedź makaron, ułóż każdy arkusz osobno i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj sos serowy: wymieszaj ricottę, 50 g drobno utartego parmezanu i drobno utartą mozzarellę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

4

Jeśli wszystko masz gotowe, rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do zapiekanek (20 cm × 40 cm). Zacznij od pierwszej warstwy: na dno formy wlej porcję sosu pomidorowego i ułóż ugotowaną lazanię. Następnie wlej porcję sosu serowego, a na nią porcję sosu pomidorowego. Ułóż warstwę makaronu i zalej sosem serowym... i tak dalej, dopóki wystarczy Ci składników. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy.

5

Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.

6

Wyjmij, posyp resztą tartego parmezanu i wstaw na kolejne 8–10 minut na 180°C, aby na powierzchni powstała złota chrupiąca skórka.

7

Podziel na porcje i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Míša Fenclová
20. października 2022

Zamieniłam fasolę na czarną soczewicę i dodałam trochę chili do mieszanki pomidorowej, żeby dać kopa :) Jedzenie jest w porządku, ale wcześniej jadłam lasagne ze szpinakiem :)

Tłumaczenie automatyczne

Hermione Granger
20. lutego 2022

Świetnie: D

Tłumaczenie automatyczne

banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu