![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
W dużym naczyniu wymieszaj otręby, kaszkę, siemię lniane i pestki słonecznika.
Wymieszaj, a następnie dodaj zakwas i miód.
Dolej 700 ml wody i wymieszaj ciasto.
Przykryj pokrywką lub zamknij pojemnik i pozostaw ciasto na 6 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie dodaj mąkę chlebową, mąkę orkiszową i sól. Wymieszaj.
Odstaw na kolejną godzinę.
Po upływie tego czasu przełóż ciasto do dwóch natłuszczonych keksówek (my użyliśmy form o długości 30 cm).
Obie formy przykryj ściereczką i odstaw ciasto na kolejne 1–2 godziny, żeby jeszcze podrosło.
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Zdejmij ściereczki, wstaw keksówki do piekarnika i piecz chleby przez 1 godzinę w temperaturze 170–180°C.
*Przepis na zakwas żytni domowej roboty znajdziesz na naszej stronie.
**Z każdego bochenka uzyskaliśmy 20 kromek.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały
Tłumaczenie automatyczne
Przepis wygląda dobrze, po prostu zmieniłbym nazwę. Chleb żytni powinien być wytwarzany wyłącznie z żyta.
Tłumaczenie automatyczne
Niesamowity chleb! Warto było poczekać na domowe drożdże i upiec to dobro! 😊
Tłumaczenie automatyczne