Jajka na chmurce z fasolą
- 10 min.
- 15 min.
- Skomplikowane
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 556 Kcal
- 29 g białek
- 20 g tłuszczów
- 61 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia (30 cm × 40 cm) i przygotuj sobie wysokie naczynie do ubijania oraz 4 miseczki. Oddziel żółtka od białek. Białka wrzuć do wysokiego naczynia, a każde żółtko do osobnej miseczki. Do białek dolej 50 ml wody i dodaj szczyptę soli. Za pomocą miksera ubij je na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub chochli ostrożnie przenieś pianę na blachę i uformuj z niej 4 kopczyki. Pośrodku każdego zrób łyżką dołek i wlej do niego jedno żółtko. Oprósz jajka pieprzem, wstaw do piekarnika i piecz przez 6–7 minut w temperaturze 175–180°C.
W międzyczasie przygotuj fasolę. Drobno posiekaj szalotkę, w niewielkim garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez 30–40 sekund. Dodaj przecier, cukier trzcinowy i mieloną paprykę. Smaż przez kolejną minutę. Dolej 70 ml wody, zmniejsz ogień na wolny, dodaj fasolę i duś przez 3 minuty. Odstaw.
W tosterze lub na patelni opiecz kromki chleba (po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu). Rozłóż tosty na dwóch talerzach. Na każdej kromce umieść porcję fasoli i udekoruj pieczonym jajkiem. Podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami