Gulasz wołowy
- 20 min.
- 70 min.
- Średnie
- 8 porcje
Czasem masz ochotę na sałatkę, czasem na zupę, a czasem na porządny gulasz. To nic złego! Dlatego dodaliśmy go do naszego repertuaru zdrowych przepisów.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 133 Kcal
- 11 g białek
- 7 g tłuszczów
- 6 g węglowodanów
Składniki
8 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
W garnku rozgrzej olej i klarowane masło, dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż przez ok. 5 minut na średnim ogniu.
2
Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na mocnym ogniu przez 3–4 minuty, posyp mieloną papryką, wymieszaj, dodaj przecier pomidorowy, ponownie wymieszaj i podlej 300 ml bulionu.
3
Przykryj garnek pokrywką i duś do miękkości przez ok. 1 godzinę. W trakcie gotowania podlewaj mięso resztką bulionu.
4
Kiedy gulasz będzie gotowy, dodaj do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, sól i pieprz.
Nasza rada
Żeby zagęścić sos, dosyp odrobinę bułki tartej z pełnoziarnistego pieczywa albo 2 łyżki mąki wymieszanej z wodą.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
raczej to, co mi się nie podobało,
Tłumaczenie automatyczne
bardzo dobry
Tłumaczenie automatyczne