SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 195–200°C i przygotuj dużą brytfannę lub formę żaroodporną (co najmniej 30 × 40 cm).

2

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej słonecznikowy. Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż przez 5–6 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając.

3

Następnie dodaj suszony imbir, mielony cynamon, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż przez minutę na średnim ogniu. Następnie dodaj krojone pomidory z puszki, 500 ml bulionu z kurczaka, przecier, cukier trzcinowy, ocet, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez 12–13 minut.

4

W międzyczasie przygotuj warzywa i farsz. Papryki umyj, odetnij górną część (ok. 0,5 cm od ogonka) i usuń gniazda nasienne. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ugotowany ryż, sól i pieprz. Napełnij farszem wydrążone papryki.

5

Kiedy sos będzie gotowy, zdejmij garnek z ognia, wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zmiksuj sos blenderem ręcznym.

6

Po zblendowaniu dopraw sos do smaku i przelej do przygotowanej formy. Ostrożnie włóż do sosu faszerowane papryki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 195–200°C przez 35–40 minut.

7

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, posyp drobno posiekaną natką i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Betyna Marta
12. września 2023

Bardzo dobry

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1260487
Hana T
18. lutego 2023

rewelacja 👌 miałam większe papryczki więc wyszło 5 szt i też się zmieściło w mniejszej wysokiej blaszce ☺️

Tłumaczenie automatyczne

Markéta Hezinová
12. lutego 2023

doskonały

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu