Eintopf z indykiem i ciecierzycą
- 3 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 76Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 437 Kcal
- 42 g białek
- 9 g tłuszczów
- 47 g węglowodanów
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2× szalotka (drobno posiekaj)
- 2 ząbki czosnku
- 400 g piersi z indyka (pokroić na mniejsze kawałki)
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- ½ lyzeczki pieprzu cayenne (*)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry (albo 1 garść świeżej bazylii)
- 300 g gotowanej ciecierzycy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną szalotkę.
Zmniejsz ogień i dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
Pierś z indyka pokrój w drobną kostkę albo paseczki, wrzuć na patelnię. Podsmażaj przez około 5 minut, dodaj musztardę dijon, curry, pieprz cayenne i kolendrę.Wymieszaj chochlą i duś przez kolejne 2 minuty.
Wsyp ciecierzycę i pomidory, wymieszaj i podlej bulionem. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia. Podawaj z ryżem lub makaronem pełnoziarnistym.
* Pieprz cayenne to przyprawa produkowana z papryczek cayenne. W smaku przypomina chili. Poza kuchnią stosowany jest w leczeniu żylaków i zakrzepicy.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Niesamowicie dobre i zdrowe! Na pewno będę gotować regularnie. 👍
Tłumaczenie automatyczne
doskonały przepis
Tłumaczenie automatyczne