SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne jest odmianą chili uprawianą pierwotnie w Ameryce Południowej. Nazwa pieprz został nadany przez Kolumba, ponieważ jego misją był import pieprzu. Pieprz kajeński, czyli pieprz cayenne, swoją nazwę zawdzięcza pochodzeniu - został odkryty na brzegach francuskiej Quyany, przez którą przepływa rzeka Cayenne. Pieprz cayenne ma łagodny pieprzowy aromat z ziemistą nutą i ostry smak o wolniejszym początku. Pieprz cayenne zawiera substancję kapsaicynę, która nie tylko ma cudowny wpływ na nasze zdrowie, ale również znacząco pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Konsumenci, którzy stosują go przy każdym posiłku, czują się syci o wiele szybciej i dlatego nie jedzą tak dużo. W zamian za to organizm może wyrobić sobie na niego tolerancję, więc włączanie go od czasu do czasu jest o wiele bardziej efektywne. Pieprz kajeński pomaga również w walce z bólem, pobudza krążenie i obniża poziom cholesterolu.

Przepisy na dania zawierające Pieprz cayenne