
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Wyłóż blachę o wymiarach 30 x 40 cm papierem do pieczenia.
Koper włoski pokrój cienkie plasterki, por poszatkuj a czosnek i tymianek drobno posiekaj.
Szparagi umyj i z każdego odkrój ok. 3 cm od dolnej końcówki.
Następnie ugotuj komosę ryżową: wsyp ją do garnka, zalej 1,5 l wody, posól, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10–12 minut.
W międzyczasie przygotuj dorsza: wszystkie filety umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, ułóż na blaszce i piecz przez 10–11 minut.
Podczas gotowania komosy i pieczenia dorsza przygotuj warzywa: na większej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojony koper włoski i smaż go przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodaj por i smaż wszystko przez kolejną minutę. Następnie dodaj czosnek, tymianek i skórkę z cytryny, wymieszaj. Zalej wszystko śmietaną ryżową i bulionem drobiowym, i gotuj wszystko na średnim ogniu przez 3–4 minuty.
Na koniec dodaj szparagi, posól i popieprz do smaku, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Następnie wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
Gotową komosę odcedź, podziel na 4 porcje, a następnie na każdy talerz nałóż dorsza i warzywa z patelni.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Przepis robiłam dwa razy. Ze względu na sezon zrobiłam rybę z brokułami, wieprzowiną i groszkiem. Polecam!
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Brakowało nam tylko kopru, ale przepis był świetny! Na pewno następnym razem spróbujemy kopru włoskiego.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Bardzo mi się podobało (mój mąż nie był do końca podekscytowany). Ciekawe połączenie smaków 👍
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego