SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 418 Kcal
  • 31 g białek
  • 11 g tłuszczów
  • 47 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

4 porcji

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 165°C.

2

Wyłóż blachę o wymiarach 30 x 40 cm papierem do pieczenia.

3

Koper włoski pokrój cienkie plasterki, por poszatkuj a czosnek i tymianek drobno posiekaj.

4

Szparagi umyj i z każdego odkrój ok. 3 cm od dolnej końcówki.

5

Następnie ugotuj komosę ryżową: wsyp ją do garnka, zalej 1,5 l wody, posól, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10–12 minut.

6

W międzyczasie przygotuj dorsza: wszystkie filety umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, ułóż na blaszce i piecz przez 10–11 minut.

7

Podczas gotowania komosy i pieczenia dorsza przygotuj warzywa: na większej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojony koper włoski i smaż go przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodaj por i smaż wszystko przez kolejną minutę. Następnie dodaj czosnek, tymianek i skórkę z cytryny, wymieszaj. Zalej wszystko śmietaną ryżową i bulionem drobiowym, i gotuj wszystko na średnim ogniu przez 3–4 minuty.

8

Na koniec dodaj szparagi, posól i popieprz do smaku, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Następnie wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką.

9

Gotową komosę odcedź, podziel na 4 porcje, a następnie na każdy talerz nałóż dorsza i warzywa z patelni.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Vendula Novakova
21. października 2021

Przepis robiłam dwa razy. Ze względu na sezon zrobiłam rybę z brokułami, wieprzowiną i groszkiem. Polecam!

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1113906
Erytrocyt
11. maja 2021

Brakowało nam tylko kopru, ale przepis był świetny! Na pewno następnym razem spróbujemy kopru włoskiego.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

míšak
14. kwietnia 2021

Bardzo mi się podobało (mój mąż nie był do końca podekscytowany). Ciekawe połączenie smaków 👍

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1185055
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu