Chińszczyzna z kurczakiem
- 10 min.
- 14 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 389 Kcal
- 35 g białek
- 17 g tłuszczów
- 23 g węglowodanów
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1× jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka przyprawy curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g białej cebuli
- 200 g czerwonej papryki
- 200 g żółtej papryki
- 1× papryczka chili (lub ½ łyżeczka chili w proszku)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki sosy sojowego bez dodatku soli
- 250 ml wody
- 40 g niesolonych i nieprażonych orzeszków ziemnych
- 10 g świeżej kolendry
- 1 łyżka łuskanego białego sezamu (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka oczyść, umyj, pokrój w cienkie paseczki i przesyp do dużego naczynia. Dodaj jajko, skrobię kukurydzianą, przyprawę curry, sól i pieprz. Wymieszaj.
Na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią mięso i szybko podsmaż je na dużym ogniu (wystarczy ok. 4–5 minut). Mieszaj, żeby nie przywarło.
W międzyczasie posiekaj cebulę, a paprykę pokrój w cienkie paseczki. Drobno pokrój papryczkę chili, a kolendrę niedbale posiekaj. Chili i kolendrę na razie odstaw.
Do podsmażonego (ściętego) mięsa dodaj pokrojoną cebulę, paprykę i przecier pomidorowy. Lekko zmniejsz ogień i smaż przez 2–3 minuty.
Dodaj sos sojowy, 250 ml wody, orzeszki ziemne i drobno posiekane chili. Duś przez 5–6 minut na średnim ogniu.
Zdejmij z ognia, od razu podziel na porcje i podawaj. Już na talerzach posyp posiekaną kolendrą i sezamem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
To było bardzo smaczne!
Tłumaczenie automatyczne
Doskonały. Do ziaren soi dodałam startego imbiru z czosnkiem i cukrem.
Tłumaczenie automatyczne