![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Orzeszki ziemne, znane również pod nazwą fistaszki, pochodzą z Ameryki Południowej. Stosowane są do produkcji oleju i – bardziej popularnego – masła. Uwaga, mogą być alergenem! W sklepach nabyć można solone i prażone orzeszki, które niestety nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Unikaj ich, jak możesz! Orzeszki łatwo pleśnieją, dlatego lepiej kupować te niełuskane. Naturalne fistaszki są bardzo zdrowe: zawierają antyutleniacze, nienasycone kwasy tłuszczowe, proteiny, białka, witaminy z grupy B, magnez, wapń, cynk i fosfor. Mają korzystny wpływ na układ nerwowy, chroniąc jego komórki i mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Pomagają w profilaktyce chorób układu krążenia i cukrzycy. Z czym je jeść? Prażone orzeszki ziemne to podstawa kuchni azjatyckiej, sprawdzą się również jako składnik ciast i deserów, sałatek owocowych czy w daniach mięsnych. A kanapka z masłem orzechowym to idealne drugie śniadanie.