Chilli con carne
- 10 min.
- 40 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 640 Kcal
- 31 g białek
- 21 g tłuszczów
- 74 g węglowodanów
Składniki
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 400 g mielonej wołowiny (10-15% tłuszczu)
- 300 ml bulionu warzywnego
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 g gotowanej czerwonej fasoli
- 240 g ryżu basmati (waga na sucho)
- świeża kolendra (do podania)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne paseczki. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodaj pokrojoną paprykę, cebulę, czosnek, mieloną słodką paprykę i pieprz cayenne. Smaż wszystko przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu.
Do smażących się warzyw dodaj mieloną wołowinę, odrobinę zwiększ ogień i ciągle mieszając, podsmażaj przez 15 minut.
Następnie wlej bulion i dodaj pomidory z puszki, ugotowaną fasolę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podczas duszenia sosu ugotuj w osobnym garnku ryż, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (biały ryż basmati gotuje się zwykle na wolnym ogniu pod pokrywką przez 10-15 minut, w 1,5-2 razy większej ilości wody, z odrobiną soli).
Chili con carne podawaj z gotowanym ryżem i świeżą kolendrą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Proste i pyszne. Na koniec dodałam 2 kostki gorzkiej czekolady i super 👌
Tłumaczenie automatyczne
mniam
Tłumaczenie automatyczne