Chili con carne
- 10 min.
- 45 min.
- Średnie
- 4 porcji
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 59Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 548 Kcal
- 36 g białek
- 15 g tłuszczów
- 67 g węglowodanów
Składniki
- 240 g brązowego ryżu
- 100 g czerwonej cebuli
- 100 g czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 400 g mielonej wołowiny
- 300 ml bulionu wołowego (możesz użyć innego rodzaju)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 g gotowanej czerwonej fasoli
- 1 szczypta soli
- pieprz
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 25 minut, w zależności od typu ryżu).
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę, oczyść papryki z gniazd nasiennych i pokrój je w drobne prążki.
Czosnek pokrój w plasterki. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek, słodką paprykę, pieprz cayenne, pokrojoną świeżą paprykę. Smaż przez 3 minuty.
Dodaj mięso i smaż przez około 20 minut, ciągle mieszając. Dolej bulionu, dodaj pomidory i fasolę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Patelnię przykryj pokrywką i duś danie przez 20 minut, co chwilę mieszając.
Podawaj z ryżem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo lubię robić wersję wegetariańską, zamiast mięsa mielonego dodaję granulat sojowy, w przeciwnym razie przepis zostawiam bez zmian.
Tłumaczenie automatyczne