
Jemy zdrowo i smacznie

Cebulę i ziemniaki obierz, oskrob korzeń pietruszki. Pokrój warzywa: cebulę drobno posiekaj, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę, a pora w plasterki.
W garnku rozgrzej łyżeczkę oleju, wrzuć cebulę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj pokrojonego pora i smaż przez kolejnych 5 minut.
Podlej bulionem. Dodaj tymianek, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Przygotuj sobie drugi garnek i wlej do niego połowę ugotowanej zupy. Zmiksuj ją blenderem ręcznym, a następnie dla uzyskania ciekawszej konsystencji połącz obie porcje zupy (krem i bulion z kawałkami warzyw).
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Fajny
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
😍
Tłumaczenie automatyczne z języka węgierskiego
Przyjemny warzywny, świeży i czysty smak. Nie gotowałam ściśle według przepisu i niestety bez tymianku, zamiast którego doprawiałam innymi suszonymi ziołami: czosnkiem niedźwiedzim, prowansalskim, bazylią... po trochu. (mały) korzeń pietruszki pokroiłam na 4 mniejsze części, żeby mieć pewność, że zdążę w całości znaleźć się w garnku i zmiksować, bo nie chciałam wlewać połowy zupy do drugiego naczynia tylko do blendowania. W domu miłośnicy mięsa trochę boją się tej zupy, ale jest smaczna i na pewno kiedyś to przepis powtórzę. :-)
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego