Zupa z fasoli mung
- 20 min.
- 50 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Czas na zupę fasolową! Oto zupa z fasoli mung, która śmiało może stanąć w szranki z mięsem, jeśli chodzi o zawartość białka. Zupa jest wegańska, a przy tym bardzo sycąca. Dlatego idealnie nadaje się na samodzielne danie kolacyjne albo lekki obiad.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 203 Kcal
- 13 g białek
- 6 g tłuszczów
- 24 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Przed gotowaniem zupy namaczaj fasolę w wodzie przez przynajmniej 3 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
2
Gdy fasola jest gotowa, podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, a na koniec curry, kmin rzymski i chili. Całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
3
Następnie wlej bulion, dodaj odcedzoną fasolę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50 minut.
4
Gotową zupę dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.
5
Jeśli chcesz, by zupa była rzadsza, możesz dodać więcej wody.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetna zupa, dodałam majeranek i wędzoną paprykę i smakowała jak kiełbasa.. mniam, robiłam ją już trzy razy
Tłumaczenie automatyczne
Na pewno będę to robić częściej, zamiast świeżej kolendry miałam tylko w gulokach, które rozgniatałam i dodawałam na końcu, a na wierzchu pietruszkę. uuuzasna chut.🥰
Tłumaczenie automatyczne
Doskonała zupa, będę regularnie gotowała.
Tłumaczenie automatyczne