![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Pochodząca z Indii, fasola mung jest małą fasolką o oliwkowo-zielonym kolorze i specyficznym smaku przypominającym nieco groch. Najlepszym źródłem witamin jest kiełkująca fasola mung spożywana na świeżo, ale należy uważać, aby nie przesadzić z jej ilością. Wystarczy jedna garść dziennie. Zawiera białko, wapń, magnez, wszystkie grupy wit. B, także wit. A, C, K, E, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Chroni organizm przed chorobami i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Wspomaga również odchudzanie, ponieważ sprawia, że czujesz się syty przez długi czas. Przygotowanie fasoli mung wymaga trochę czasu. Przed gotowaniem dokładnie wypłucz wodą i pozostaw na 10 do 12 godzin. Po tym czasie odcedzić wodę, ponownie przepłukać i gotować przez 40 do 60 minut. Spożywaj kiełki na surowo, aby zachować ich składniki odżywcze.