Zupa z batatów i curry
- 15 min.
- 35 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 103 Kcal
- 2 g białek
- 4 g tłuszczów
- 15 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Na średnim ogniu rozgrzej w garnku łyżkę oliwy.
Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę (3–4 minuty).
Następnie dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kminek i przyprawę curry. Smaż przez 2 minuty.
Na podsmażone przyprawy wrzuć obranego i pokrojonego w kostkę batata.
Podlej bulionem i gotuj przez 15–20 minut pod przykryciem, do miękkości.
Zdejmij gotową zupę z ognia, pozostaw na chwilę do przestygnięcia i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej mleko kokosowe i wymieszaj.
Każdą porcję udekorowaliśmy suszonym chili, łyżką mleka kokosowego i siekaną natką marchewki.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały. Zrobiłam wersję z dynią i marchewką, dodałam posiekaną papryczkę chili, grzyby duszone z cebulą i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i jest pyszne.
Tłumaczenie automatyczne
Idealne połączenie smaków. Zmieniłam proporcje ,bo było zbyt gęste. Na 400 g batata dałam 1 l bulionu. Z grzankami z chleba razowego przepyszna .