![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, pochodzą z Ameryki Południowej. Właściwie nie mają nic wspólnego z ziemniakami. W smaku przypominają pieczoną dynię, a słodycz zawdzięczają wysokiej zawartości węglowodanów. Istnieją dwa rodzaje batatów: czerwone i białe. Obfitują one w węglowodany, minerały i witaminę A. To jedno z najbardziej sycących warzyw, a mimo to można je jeść do woli, nawet przy diecie redukcyjnej. Spożywając je, zapobiegasz miażdżycy, wylewom, problemom ze snem i depresji. Bataty obniżają poziom cholesterolu. A przede wszystkim – chronią Twój wzrok. Z czym je jeść? Umyj je dokładnie w wodzie, ale nie usuwaj skórki – dzięki temu zachowasz więcej betakaronenu. Pokrój je w plasterki i upiecz, dodaj do ciast lub owsianek. W wielu daniach mogą one zastąpić zwykłe ziemniaki. Nie jedz zbyt gorących batatów z uwagi na ich wysoki indeks glikemiczny.