Zupa-krem z buraczków
- 15 min.
- 30 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 188 Kcal
- 6 g białek
- 4 g tłuszczów
- 31 g węglowodanów
Składniki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1× duża żółta cebula (drobno pokrój)
- 1 ząbek czosnku
- 700 g buraczków czerwonych (obierz i pokrój w kostkę)
- 200 g ziemniaków (pokrój w kostkę)
- 1 l bulionu warzywnego
- pieprz
- szczypta soli
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka świeżego chrzanu (drobno utartego)
- 1 łyżeczka kolendry
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej w garnku olej rzepakowy.
Dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez 3 minuty.
Wrzuć pokrojone ziemniaki i buraczki, smaż przez kolejnych 5 minut.
Podlej bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 25 minut.
W międzyczasie przygotuj dip jogurtowy.
Wymieszaj jogurt naturalny, 1 łyżeczkę kminu, chrzan i kolendrę. Wstaw na chwilę do lodówki.
Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę blenderem ręcznym i dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z dipem jogurtowym.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dla osób lubiących buraki zdecydowanie świetny przepis, polecam.
Tłumaczenie automatyczne