Bulion warzywny – przepis podstawowy
- 10 min.
- 120 min.
- Łatwe
- 1 porcja
Bulion warzywny to podstawa wielu dań, ale czasem trudno znaleźć w sklepie naprawdę dobrą kostkę rosołową o zdrowym składzie. Jeżeli masz chwilę i resztki warzyw w lodówce, zrób sobie domowy bulion, intensywny i aromatyczny. Jeżeli nie zużyjesz go całego, zamróź go w foremce do lodu. Będzie zawsze pod ręką.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 474 Kcal
- 12 g białek
- 20 g tłuszczów
- 61 g węglowodanów
Składniki
1 porcja
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Obierz selera, marchewkę i pietruszkę. Pokrój je na kawałki o grubości kciuka.
2
Obierz cebulę. Oczyść pora. Pokrój je na kawałki o podobnej wielkości.
3
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć na nie pokrojone warzywa. Smaż przez ok. 4 minuty, ciągle mieszając.
4
Do bulionu możesz dorzucić dowolne resztki warzyw, które masz akurat pod ręką. Bulion nie uda się jednak bez warzyw korzeniowych – marchewki, selera i pietruszki, które stanowią jego podstawę.
5
Z takiej ilości składników uzyskasz około 1,5 litra bulionu.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Niekompletna procedura – smażyć przez 4 minuty i dłużej? Kontynuować wlewanie 1,5 litra wody? Gotować przez 2 godziny? Albo jak długo?
Tłumaczenie automatyczne
Super, a także proste
Tłumaczenie automatyczne