Błyskawiczna zupa grzybowa
- 25 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 164 Kcal
- 5 g białek
- 6 g tłuszczów
- 22 g węglowodanów
Składniki
- 1× spore marchewki (ok. 130 g)
- ½× seler korzeniowy (średnich rozmiarów)
- 2× ziemniaki typu B (2× 170 g)
- 2× szalotka
- 20 g masła klarowanego
- 1 garść dowolnych suszonych grzybów (namoczonych na godzinę w wodzie)
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 60 ml śmietany sojowej
- sól
- pieprz
- 300 g dowolnych świeżych grzybów
Etykiety
Sposób przygotowania
Oczyść grzyby i drobno je pokrój. Umyj marchewkę, selera i ziemniaki. Pokrój je w kostkę.
Na rozgrzanej patelni rozpuść klarowane masło i podsmaż na nim drobno posiekaną szalotkę.
Dodaj grzyby (świeże i suszone) i warzywa, podlej odrobiną bulionu.
Duś przez 5 minut.
Wlej resztę bulionu i dodaj 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.
Gotuj przez 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, a na koniec zabiel śmietaną.
Jeśli chcesz, zblenduj zupę na krem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zupa smakowała wyśmienicie, chociaż mama zapomniała o suszonych grzybach. ;)
Tłumaczenie automatyczne