SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Pokrój chleb tostowy w kostkę (1 cm × 1 cm) i pozostaw go na 24 godziny bez przykrycia w temperaturze pokojowej. Jeżeli masz akurat czerstwy chleb tostowy, możesz pominąć ten krok. Po prostu pokrój go w kostkę i przejdź dalej.

2

Rozgrzej piekarnik do 185–190°C. Wysmaruj brytfannę (25 × 30 cm) 15 gramami masła.

3

Przesyp pokrojony chleb do dużego naczynia. Dodaj drobno posiekaną natkę, mieloną gałkę muszkatołową, 40 g rozpuszczonego masła, mleko, sól i pieprz.

4

Oddziel żółtka od białek. Dodaj żółtka do masy chlebowej i wymieszaj. Białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę (wystarczą 3–4 minuty). Gotową pianę ostrożnie wymieszaj z masą chlebową. Przełóż masę do brytfanny lub nafaszeruj nią kurczaka.

5

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 185–195°C przez 25–30 minut (sam farsz) lub 50–60 minut (w kurczaku).

6

Po upieczeniu wyjmij i podawaj od razu.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Monika Šedivá
07. czerwca 2022

Klasyka, która się nie nudzi, poprawiam na gotowanych jajkach i domowej szynce z kurczaka 🙂

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu