![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach (około 40 min). W międzyczasie na klarowanym maśle podsmaż grzyby pokrojone w plasterki (10 minut), zalej mlekiem wymieszanym ze skrobią i gotuj przez kolejnych 5 minut. Zdejmij z ognia.
Ziemniaki obierz, pokrój i zblenduj razem z jajkami i mąką na gładką masę.
Następnie na stolnicy posypanej mąką uformuj z ciasta małe placuszki. Zużyj w ten sposób całe ciasto.
Placki smaż na średnim ogniu na rozgrzanej suchej patelni, po 4 minuty z każdej strony.
Serwuj z podsmażanymi grzybami. Możesz podawać jako samodzielne danie albo jako dodatek do zupy. Doskonale smakują również na słodko, np. z dżemem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Mąka jest naprawdę potrzebna znacznie więcej, w przeciwnym razie nie można pracować z ciastem.
Tłumaczenie automatyczne
Dobry pomysł na użycie mąki żytniej w plackach ziemniaczanych i sosie grzybowym do nich też jest oryginalny. Musiałem jednak dodać dużo więcej mąki niż w przepisie. Ta zyskała kwotę, więc trzeba na nią liczyć 😉
Tłumaczenie automatyczne