SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C i przygotuj brytfannę 25 × 30 cm.

2

Usuń kości z kurczaka, umyj i osusz mięso, a następnie posyp je z obu stron solą i pieprzem.

3

W wysokim naczyniu umieść natkę pietruszki, suszony rozmaryn, suszony tymianek, 3 łyżki oliwy z oliwek, miękkie masło, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładką pastę.

4

Ułóż mięso z kurczaka na blacie, skórką w dół. Lekko ponacinaj je nożem, aby stworzyć w miarę regularny kształt. Rozbij je tłuczkiem do mięsa, aby uzyskać płat o grubości 1,5 cm.

5

Posmaruj mięso pastą ziołową (tylko stronę bez skóry) i zwiń w rulon.

6

Przygotuj arkusz folii aluminiowej o wymiarach 50 × 27 cm. Ułóż zwiniętą roladę na arkuszu i zawiń ją w folię, mocno ściągając brzegi. Włóż roladę do brytfanny.

7

Zalej 300 ml bulionu z kurczaka. Wstaw brytfannę do piekarnika. Piecz roladę przez 55–60 minut w temperaturze 180–185°C.

8

Po upływie tego czasu wyjmij brytfannę z piekarnika, zwiększ temperaturę do 215–220°C, usuń folię aluminiową i wstaw mięso z powrotem. Piecz przez kolejnych 25–30 minut. Powinno się mocno zarumienić i mieć chrupiącą skórkę.

9

Gotową roladę pokrój w plastry i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu