![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Rozgrzej piekarnik do 180–185°C i przygotuj brytfannę 25 × 30 cm.
Usuń kości z kurczaka, umyj i osusz mięso, a następnie posyp je z obu stron solą i pieprzem.
W wysokim naczyniu umieść natkę pietruszki, suszony rozmaryn, suszony tymianek, 3 łyżki oliwy z oliwek, miękkie masło, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładką pastę.
Ułóż mięso z kurczaka na blacie, skórką w dół. Lekko ponacinaj je nożem, aby stworzyć w miarę regularny kształt. Rozbij je tłuczkiem do mięsa, aby uzyskać płat o grubości 1,5 cm.
Posmaruj mięso pastą ziołową (tylko stronę bez skóry) i zwiń w rulon.
Przygotuj arkusz folii aluminiowej o wymiarach 50 × 27 cm. Ułóż zwiniętą roladę na arkuszu i zawiń ją w folię, mocno ściągając brzegi. Włóż roladę do brytfanny.
Zalej 300 ml bulionu z kurczaka. Wstaw brytfannę do piekarnika. Piecz roladę przez 55–60 minut w temperaturze 180–185°C.
Po upływie tego czasu wyjmij brytfannę z piekarnika, zwiększ temperaturę do 215–220°C, usuń folię aluminiową i wstaw mięso z powrotem. Piecz przez kolejnych 25–30 minut. Powinno się mocno zarumienić i mieć chrupiącą skórkę.
Gotową roladę pokrój w plastry i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami