![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Rozgrzej piekarnik do 180–190°C.
Wysmaruj oliwą okrągłą formę do zapiekanek (⌀ 25 cm).
Drobno pokrój ser żółty. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj oba sery z serkiem śmietankowym, śmietaną, mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie do warzyw, ale ostry nóż też się sprawdzi.
W formie do zapiekanek ułóż warstwę ziemniaków, podlej ją sosem śmietanowym, następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków i tak dalej. Ostatnią warstwą powinien być sos.
Wstaw naczynie z zapiekanka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180–190°C.
Podziel zapiekankę na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią i te nie mogą się nie udać, są pyszne!
Tłumaczenie automatyczne
Trochę doprawiłam i zrobiłam dwa razy więcej masy serowej, bo w porównaniu z ziemniakami starczyło mi tylko na 2 pierwsze warstwy.
Tłumaczenie automatyczne