SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 180–190°C.

2

Wysmaruj oliwą okrągłą formę do zapiekanek (⌀ 25 cm).

3

Drobno pokrój ser żółty. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj oba sery z serkiem śmietankowym, śmietaną, mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

4

Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie do warzyw, ale ostry nóż też się sprawdzi.

5

W formie do zapiekanek ułóż warstwę ziemniaków, podlej ją sosem śmietanowym, następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków i tak dalej. Ostatnią warstwą powinien być sos.

6

Wstaw naczynie z zapiekanka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180–190°C.

7

Podziel zapiekankę na 4 porcje i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Janikasify
31. stycznia 2024

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią i te nie mogą się nie udać, są pyszne!

Tłumaczenie automatyczne

Katka Bartošová
27. sierpnia 2022

Trochę doprawiłam i zrobiłam dwa razy więcej masy serowej, bo w porównaniu z ziemniakami starczyło mi tylko na 2 pierwsze warstwy.

Tłumaczenie automatyczne

Klára Baksová
31. maja 2022

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu