Zapiekanka makaronowa z ricottą
- 15 min.
- 50 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 574 Kcal
- 27,7 g białek
- 23,2 g tłuszczów
- 64,7 g węglowodanów
Składniki
- 300 g dowolnego makaronu z ciecierzycy (waga na sucho) (możesz zastąpić makaronem pszennym razowym)
- 250 g mozzarelli
- 200 g ricotty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1× średnia żółta cebula (drobno pokrój)
- 3 ząbki czosnku (pokrój w plasterki)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- świeża bazylia (do podania)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Zagotuj wodę, osól ją, wrzuć makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wsyp drobno pokrojoną cebulę i smaż ją przez ok. 5 minut na średnim ogniu.
Do cebuli dodaj czosnek i duś do miękkości przez ok. 2 minuty.
Wlej pomidory z puszki wraz z sosem, wsyp tymianek i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę żaroodporną do zapiekanek o średnicy 25 cm. Grubo pokrój mozzarellę.
Makaron wymieszaj z sosem pomidorowym, ricottą i połową pokrojonej mozzarelli.
Wlej masę do formy żaroodpornej i ułóż na wierzchu pozostałą część mozzarelli.
Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Zapiekankę udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zajebiste palce lizać
Cała rodzina była zachwycona, dziękuję za przepis
Tłumaczenie automatyczne