
Jemy zdrowo i smacznie

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bataty posmaruj oliwą z oliwek (2 łyżki), ponakłuwaj widelcem, a następnie każdego przetnij wzdłuż na pół. Umieść je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170–180°C przez około 50 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła. Na maśle przez 2–3 minuty duś drobno pokrojoną szalotkę. Dodaj wyciśnięte ząbki czosnku i mięso, duś przez 10–12 minut. Następnie dodaj jarmuż i szczypiorek, wymieszaj.
Bataty wyjmij z piekarnika i nafaszeruj je równymi porcjami mięsa z jarmużem. Każdy z batatów posyp połową pokruszonej fety, dopraw solą i pieprzem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Proste, ale doskonałe. Polecam :)
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego