Zapiekane bataty z wołowiną
- 15 min.
- 50 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Bataty nie bez powodu cieszą się popularnością miłośników zdrowej kuchni: są bardzo zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne. Zrób z nich zapiekankę z wołowiną. Orzeźwiającego smaku doda jej szczypiorek i feta.
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 60Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 694 Kcal
- 36 g białek
- 46 g tłuszczów
- 34 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bataty posmaruj oliwą z oliwek (2 łyżki), ponakłuwaj widelcem, a następnie każdego przetnij wzdłuż na pół. Umieść je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170–180°C przez około 50 minut.
2
W międzyczasie na patelni rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła. Na maśle przez 2–3 minuty duś drobno pokrojoną szalotkę. Dodaj wyciśnięte ząbki czosnku i mięso, duś przez 10–12 minut. Następnie dodaj jarmuż i szczypiorek, wymieszaj.
3
Bataty wyjmij z piekarnika i nafaszeruj je równymi porcjami mięsa z jarmużem. Każdy z batatów posyp połową pokruszonej fety, dopraw solą i pieprzem.
Nasza rada
Zamiast jarmużu możesz użyć na przykład młodego szpinaku lub rukoli.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
bardzo dobre, myślałem, że to taki mały hokus pokus, bo nie udało mi się uzyskać kręconych włosów, a mięso było wieprzowe, ale zamiast kręconych dodałem rukolę i por i efekt i tak był bardzo dobry :D Smaki były dobre ładnie zbalansowane dzięki słodkim batatom i słonej fecie. Zdecydowanie polecam.
Tłumaczenie automatyczne
Naprawdę bardzo smaczne mniam 👍
Tłumaczenie automatyczne
pyszny
Tłumaczenie automatyczne