Tuńczyk w sezamowej panierce, z sałatą i dressingiem miodowym
- 10 min.
- 4 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 506 Kcal
- 40 g białek
- 32 g tłuszczów
- 15 g węglowodanów
Składniki
- 300 g tuńczyka
- skórka z 1 niepryskanej cytryny
- 15 g łuskanego czarnego sezamu
- 15 g łuskanego białego sezamu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g świeżej botwinki
- 50 g rukoli
- 100 g roszponki
- 50 g kiełków buraka (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Tuńczyka osusz, posyp solą, pieprzem i skórką z cytryny.
Wymieszaj oba rodzaje sezamu i panieruj w nich surową rybę.
Na patelni nieprzywierającej rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy. Patelnia musi być bardzo gorąca.
Smaż rybę przez 1 minutę z każdej strony. Ma być upieczona tylko z zewnątrz, a w środku zupełnie surowa.
Zdejmij z patelni i odstaw.
W dużej salaterce wymieszaj wszystkie sałaty, a w mniejszym naczyniu przygotuj dressing.
Oliwę, miód, sok z cytryny i ocet ubij trzepaczką na gładki sos. Polej dressingiem sałatę i ostrożnie wymieszaj.
Pokrój tuńczyka na cienkie plasterki, używając do tego bardzo ostrego noża.
Plastry ryby ułóż na sałacie i podawa.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetny przepis!🤩🤩🤩 (tuńczyka pieczełam z każdej strony tylko 20-30 sekund)
Tłumaczenie automatyczne