SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Roszponka

Roszponka najpierw dorastała w basenie Morza Śródziemnego. Jej liście są bardziej soczyste i mają wyższą wartość odżywczą niż zwykła sałata. Ma orzechowy smak, a jego świeżość można rozpoznać po jędrnych, jasnozielonych liściach. Sałata polna jest źródłem witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, rutyny, fosforu itp. Jest bardzo ceniona przez osoby z chorobami nerek, a także wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga tworzenie krwi i zwiększa odporność układu nerwowego. Podobnie jak w przypadku szpinaku, należy zachować ostrożność podczas jego przygotowywania. Zupa i sałatka skropione oliwą z oliwek i kozim serem będą smakować wyśmienicie.

Przepisy na dania zawierające Roszponka