SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Rukola

Rukola pochodzi ze słonecznej Italii. Należy do warzyw liściastych i ma niepowtarzalny łagodnie pikantny smak, który jest lekko ostry i wyrazisty. Smak młodych liści przypomina nawet smak rzodkiewki. Zawiera duże ilości witaminy C i beta-karotenu. Jest niezawodnym środkiem przeciw zmęczeniu i obniżonej odporności. Jest zalecana dla osób mających problemy z wątrobą, ponieważ odtruwa i oczyszcza ją, a także krew. Ma działanie moczopędne i przeczyszczające, ale z kolei powoduje wzmożony apetyt. Starsze liście można lekko podgotować, aby pozbyć się goryczy. Jeśli przygotujesz ją jak szpinak, możesz podawać ją dzieciom. Stosuj rukolę w sałatkach lub pastach, jako dodatek do mięs - wystarczy podsmażyć ją na oliwie z oliwek.

Przepisy na dania zawierające Rukola