SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Cebulę drobno posiekaj.

2

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż cebulę na średnim ogniu (przez ok. 5 minut).

3

Wsyp ryż i smaż go na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Powinien nasiąknąć tłuszczem i zeszklić się.

4

Podlej ryż 1 chochlą bulionu, dodaj szafran i grzyby. Zwiększ ogień na średni i duś tak długo, aby bulion całkowicie się wchłonął.

5

Stopniowo dodawaj kolejne chochle bulionu. Ugotuj ryż do miękkości. Jeżeli w międzyczasie zużyjesz cały bulion, możesz dodać wodę, w której moczyły się grzyby, albo zwykłą wodę z kranu.

6

Po ugotowaniu ryżu i odparowaniu nadmiaru wody dopraw risotto do smaku solą i pieprzem.

7

Dodaj klarowane masło dla bardziej kremowej konsystencji.

8

Wymieszaj, podziel na porcje i podawaj.

Nasza rada
Jeżeli masz akurat świeże grzyby, wystarczy podsmażyć je na drugiej patelni i dodać do risotto pod sam koniec gotowania.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Richard Klečka
30. maja 2023

Doskonałe risotto. Dodałam więcej pieczarek (3 garści), dodałam też łyżeczkę mielonych pieczarek rurkowych i posypałam parmezanem.

Tłumaczenie automatyczne

Janina Ż-Szeląg
13. października 2022

5

Lindula
09. marca 2022

Pierwszy raz jadłam szafran iw takim zestawieniu z grzybami wypadł znakomicie. Jak z miłej restauracji

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu