Suflet z cukinii
- 15 min.
- 45 min.
- Łatwe
- 5 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 272 Kcal
- 17 g białek
- 13 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 195–200°C. Przygotuj formę do zapiekanek, co najmniej 25 cm × 35 cm.
Umyj cukinię, zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, posól, umieść na sitku i odsącz nadmiar soku (ok. 10 minut). Od czasu do czasu dociśnij dłonią.
W międzyczasie pokrój bagietkę w ok. centymetrową kostkę. Przesyp do dużego naczynia. Dodaj 3 jajka, mleko, odsączoną cukinię, proszek do pieczenia, mieloną gałkę muszkatołową, oliwę, utarty ser, sól i pieprz. Wymieszaj.
Przelej masę do przygotowanej formy, lekko dociśnij dłonią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 195–200°C. Piecz przez 40–45 minut.
Pokrój suflet na porcje i podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetny lekki posiłek! 👌🏼 Zamiast emmentalu użyłam edama 30% i cheddara w proporcji 1:1 i było super! Na pewno nie zrobiłem tego ostatnim razem.
Tłumaczenie automatyczne
Przepis jest w zasadzie dobry, ale nie rewelacyjny. Wszyscy trzej zgodziliśmy się, że następnym razem użyjemy bardziej aromatycznego sera.
Tłumaczenie automatyczne
Doskonały lekki lunch lub kolacja! ❤️ Zrobiłam według przepisu (poza tym, że nie miałam bagietki pełnoziarnistej tylko zwykłą ciemną bagietkę wieloziarnistą) i wyszło w zasadzie dokładnie tak jak na zdjęciu :)
Tłumaczenie automatyczne