Steki z portobello z sosem z awokado i ziemniakami
- 35 min.
- 28 min.
- Średnie
- 4 porcji
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 85Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 476 Kcal
- 7 g białek
- 36 g tłuszczów
- 31 g węglowodanów
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- ½ lyzeczki suszonego tymianku
- 4 sztuki pieczarek portobello (oczyść)
- sól
- pieprz
- 500 g surowych ziemniaków (typ B)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 garść świeżej natki pietruszki (drobno posiekaj)
Etykiety
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie do miękkości.
Z oliwy, soku z pomarańczy, soku z cytryny, tymianku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. W marynacie umieść oczyszczone grzyby. Przykryj i odstaw na 20 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Awokado pokrój w kostkę, umieść w miseczce i rozgnieć widelcem.
Dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny i dymkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Portobello wyjmij z marynaty i smaż na patelni na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony.
Ugotowane ziemniaki wymieszaj z masłem i pietruszką. Portobello polej sosem z awokado i podawaj z ziemniakami.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
👌🏻
Tłumaczenie automatyczne
4 duże grzyby są w słabych 2 porcjach. Marynata ciekawie smakuje i tworzy harmonijną parę z awokado.
Tłumaczenie automatyczne