Stek z sałatką
- 5 min.
- 15 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 387 Kcal
- 38 g białek
- 22 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Składniki
- 800 g rump steaku wołowego (lub polędwica wysoka)
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżeczka pieprzu (grubo posiekaj)
Etykiety
Sposób przygotowania
Stek z patelni i piekarnika
Rozgrzej piekarnik do temperatury 100°C. Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną, nieprzywierającą, ułóż na niej stek. Czas pieczenia mięsa uzależniony jest od jego grubości, na przykład stek o grubości 3 cm piecz przez 3 minuty z każdej strony, a następnie na tej samej patelni wstaw go na 10 minut do piekarnika.
Stek z grilla
Na grillu obowiązują te same zasady co w przypadku patelni. Im grubszy plaster mięsa, tym dłużej je pieczemy. Na ostatnich 10 minut umieść mięso poza rusztem, gdzie temperatura jest niższa, i przykryj pokrywą.
Sałatka
Przygotuj sos do sałatki: w miseczce wymieszaj kminek, ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny. Sosem polej umytą i osuszoną sałatę, wymieszaj i podawaj ze stekiem pokrojonym w plasterki. Plastry steka dopraw do smaku pieprzem i solą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami