SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Sałata

Sałaty dominują w kuchni wiosną, a zwłaszcza latem. Istnieje wiele odmian, a każda z nich ma swoje szczególne cechy. W naszym regionie możemy uprawiać sałatę rzymską, lodową, rukolę, cykorię i sałatę polną. Sałaty różnią się między sobą nie tylko wielkością, ale także smakiem i strukturą liści. Pierwsze trzy mają raczej neutralny smak, podczas gdy na przykład rukola jest lekko ostra. Wszystkie sałaty są bogatym źródłem witaminy K, która pomaga w krzepnięciu krwi, oraz C, zawierają kwas foliowy, który jest ważny dla tworzenia krwi, potas, który reguluje ciśnienie krwi, oraz błonnik. Sałatki z liści najlepiej podawać na zimno, ale cykoria nadaje się również do gotowania - można ją piec i smażyć.

Przepisy na dania zawierające Sałata