Stek wołowy z ziemniaczkami w rozmarynie i grzybami
- 40 min.
- 35 min.
- Skomplikowane
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 410 Kcal
- 35 g białek
- 19 g tłuszczów
- 23 g węglowodanów
Składniki
- 300 g udźca wołowego
- 200 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku (przetrzyj przez praskę)
- 1× gałązka świeżego rozmarynu (drobno posiekaj)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1× cebula (drobno pokrój)
- 50 g brązowych pieczarek
- 50 g świeżych kurek
- 50 g świeżych grzybów
- 10 g tymianku
- 1 łyżka octu winnego (lub ocet jabłkowy z cydru)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Jeżeli używasz suszonych grzybów, namocz je dzień wcześniej w zimnej wodzie lub lekko posolonym mleku.
Steki w temperaturze pokojowej oprósz solą i pieprzem, odstaw.
Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i umieść je w salaterce. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek, drobno posiekany rozmaryn i łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wstaw na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz, aż na ziemniakach powstaną brązowe pęcherzyki.
Na patelni nieprzywierającej rozgrzej łyżkę masła i opiecz mięso (4 minuty z każdej strony). Następnie wyjmij je i zawiń w folię aluminiową, a na patelni rozpuść kolejną łyżkę klarowanego masła.
Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i zeszklij ją na maśle (około minuty).
Dodaj grzyby, tymianek i ocet winny. Duś przez kolejne 2 minuty.
Pokrój steka w plastry. Podawaj z duszonymi grzybami i pieczonymi ziemniaczkami.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Muszę przyznać, że jest znakomicie. A ten przepis znajdzie się w TOP 5 moich ulubionych przepisów.
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie się bawiliśmy 14 marca!
Mojemu przyjacielowi bardzo się to podobało
Tłumaczenie automatyczne