SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 532 Kcal
  • 32 g białek
  • 18 g tłuszczów
  • 58 g węglowodanów

Doskonale nawilżona i odżywiona skóra dzięki kolagenowi

  • Profilaktyka zmarszczek
  • Redukcja cellulitu
  • Pyszny w smaku
Więcej informacji

Składniki

5 porcje

Skutecznie i bezpiecznie dostarcza 100% zalecanego dziennego spożycia magnezu

  • Szybsza regeneracja organizmu
  • Przynosi ulgę przy migrenach
  • Ponad 1000 pozytywnych opinii
Więcej informacji

Etykiety

banner image

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 175°C.

2

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją na dużym ogniu przez 1–2 minuty.

3

Następnie wsyp szpinak i smaż przez kolejną minutę.

4

Zdejmij z ognia i do gorącej zawartości patelni wbij 2 jajka. Dokładnie wymieszaj.

5

Umyj mięso, ubij je tłuczkiem na duży płat o grubości ok. 0,5 cm. Posyp z wierzchu utartym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami.

6

Następnie przełóż płat na kawałek folii aluminiowej o długości ok. 50–60 cm. Na wierzchu umieść masę szpinakową z patelni i gołymi rękami zwiń mięso w rulon.

7

Zawiń roladę w folię aluminiową: zacznij od dłuższej strony folii i skończ na przeciwległej stronie, mocno ściągnij i złóż brzegi.

8

Włóż roladę do formy żaroodpornej (30 cm × 40 cm) i piecz przez 50–55 minut w temperaturze 170–175°C.

9

Po pierwszych 25 minutach pieczenia wlej do dużego garnka 3,5 l wody. Obierz i pokrój ziemniaki.

10

Kiedy woda zacznie wrzeć, osól ją, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj je przez 25–30 minut na średnim ogniu.

11

Po 50–55 minutach pieczenia wyjmij mięso z piekarnika, ostrożnie rozwiń folię, włóż roladę z powrotem do formy i podlej bulionem drobiowym.

12

Zwiększ temperaturę do 200–210°C, wstaw roladę z powrotem do piekarnika i piecz ją przez kolejnych 20–25 minut. Co 5 minut otwórz piekarnik, podlej mięso bulionem, zamknij i piecz dalej.

13

Odcedź ugotowane ziemniaki, rozgnieć je tłuczkiem i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem oraz odrobiną soli.

14

Upieczone mięso jeszcze raz polej sosem, pokrój w plastry o grubości ok. 2,5–3 cm, podziel na 5 porcji i podawaj z tłuczonymi ziemniakami.

Nasza rada
Do ziemniaków możesz dodać trochę tłuszczu z pieczeni.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu