Rolada cielęca ze szpinakiem i tłuczonymi ziemniakami
- 15 min.
- 83 min.
- Skomplikowane
- 5 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 532 Kcal
- 32 g białek
- 18 g tłuszczów
- 58 g węglowodanów
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g białej cebuli (drobno pokrój)
- 200 g świeżego młodego szpinaku
- 2× jajka (rozmiar M)
- 600 g mostka cielęcego
- 3 ząbki czosnku (drobno utartego)
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 500 ml bulionu z kurczaka
- pieprz
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją na dużym ogniu przez 1–2 minuty.
Następnie wsyp szpinak i smaż przez kolejną minutę.
Zdejmij z ognia i do gorącej zawartości patelni wbij 2 jajka. Dokładnie wymieszaj.
Umyj mięso, ubij je tłuczkiem na duży płat o grubości ok. 0,5 cm. Posyp z wierzchu utartym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami.
Następnie przełóż płat na kawałek folii aluminiowej o długości ok. 50–60 cm. Na wierzchu umieść masę szpinakową z patelni i gołymi rękami zwiń mięso w rulon.
Zawiń roladę w folię aluminiową: zacznij od dłuższej strony folii i skończ na przeciwległej stronie, mocno ściągnij i złóż brzegi.
Włóż roladę do formy żaroodpornej (30 cm × 40 cm) i piecz przez 50–55 minut w temperaturze 170–175°C.
Po pierwszych 25 minutach pieczenia wlej do dużego garnka 3,5 l wody. Obierz i pokrój ziemniaki.
Kiedy woda zacznie wrzeć, osól ją, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj je przez 25–30 minut na średnim ogniu.
Po 50–55 minutach pieczenia wyjmij mięso z piekarnika, ostrożnie rozwiń folię, włóż roladę z powrotem do formy i podlej bulionem drobiowym.
Zwiększ temperaturę do 200–210°C, wstaw roladę z powrotem do piekarnika i piecz ją przez kolejnych 20–25 minut. Co 5 minut otwórz piekarnik, podlej mięso bulionem, zamknij i piecz dalej.
Odcedź ugotowane ziemniaki, rozgnieć je tłuczkiem i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem oraz odrobiną soli.
Upieczone mięso jeszcze raz polej sosem, pokrój w plastry o grubości ok. 2,5–3 cm, podziel na 5 porcji i podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami