SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 371 Kcal
  • 12 g białek
  • 16 g tłuszczów
  • 48 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

4 porcji

Etykiety

Sposób przygotowania

1

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.

2

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i od razu wrzuć na oliwę cały ryż.

3

Smaż go przez 4–5 minuty, ciągle mieszając. Po kilku minutach ryż się zeszkli. W tym momencie zalej go połową bulionu. Poczekaj, aż wchłonie cały płyn, a następnie wlej drugą połowę. Ciągle mieszaj kopyścią, żeby nic się nie przypaliło. Gotuj przez 30–35 minut.

4

Sprawdź, czy ryż jest już gotowy. Powinien być al dente, jeśli jest zbyt surowy, dodaj trochę wody i duś jeszcze przez kilka minut.

5

Dodaj szpinak, ricottę i sok z cytryny.

6

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła. Oczyść i umyj pieczarki, pokrój je w ćwiartki i szybko podsmaż na maśle.

7

Podsmażone pieczarki wymieszaj z ryżem, dopraw do smaku solą i pieprzem, podziel na 4 porcje i posyp siekaną dymką.

Nasza rada
Do posypania możesz użyć prażonych pestek dyni.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Jana Chudinová
30. października 2022

doskonały, łatwy w przygotowaniu

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

manavesela@gmail.com
01. września 2022

Bardzo dobry :)

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Mirka Hoffmannová
31. sierpnia 2022

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu