
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i od razu wrzuć na oliwę cały ryż.
Smaż go przez 4–5 minuty, ciągle mieszając. Po kilku minutach ryż się zeszkli. W tym momencie zalej go połową bulionu. Poczekaj, aż wchłonie cały płyn, a następnie wlej drugą połowę. Ciągle mieszaj kopyścią, żeby nic się nie przypaliło. Gotuj przez 30–35 minut.
Sprawdź, czy ryż jest już gotowy. Powinien być al dente, jeśli jest zbyt surowy, dodaj trochę wody i duś jeszcze przez kilka minut.
Dodaj szpinak, ricottę i sok z cytryny.
Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła. Oczyść i umyj pieczarki, pokrój je w ćwiartki i szybko podsmaż na maśle.
Podsmażone pieczarki wymieszaj z ryżem, dopraw do smaku solą i pieprzem, podziel na 4 porcje i posyp siekaną dymką.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
A więc to połączenie smaków było ekskluzywne, zrobiłam je z czerwonego ryżu, więc też niekończące się gotowanie opisane przez innych w komentarzach, ale efekt był niesamowity. Na pewno zrobię, tylko z białego ryżu lub ryżu risotto 😁
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Pyszne👍
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Użyłam ryżu bezpośrednio do risotto i zamiast 600ml bulionu w końcu dodałam 1l do ugotowania ryżu. Nie miałem świeżego szpinaku, więc użyłem mrożonego pieczeni. Prosty i smaczny.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego