Purée z grochu łuskanego
- 8 min.
- 17 min.
- Łatwe
- 5 porcje
Puree z grochu to ciężkie danie, często serwowane z golonką. Czekaj… co w takim razie robi na tej stronie?! Spokojnie, zamiast grochu użyliśmy zielonego groszku i doprawiliśmy go orzeźwiającą miętą. Spróbuj!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 186 Kcal
- 9 g białek
- 7 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
Składniki
5 porcje
Sposób przygotowania
1
Odcedź namoczony wcześniej groch. Przepłucz go zimną wodą i odcedź na sitku.
2
W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i 15 g masła.
3
Pokrój cebulę w grubą kostkę. Cebulę i całe ząbki czosnku wrzuć do garnka i smaż przez 6–7 minut na średnim ogniu.
4
Wrzuć do garnka namoczony i odcedzony groch. Dodaj 300 ml bulionu warzywnego, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 9–10 minut na średnim ogniu.
5
Zdejmij z ognia, dodaj suszony majeranek i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładkie purée.
6
Podziel na porcje i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
doskonały obiad
Tłumaczenie automatyczne