![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Ugotuj makaron lub ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej piersi zw kurczaka (w całości), przez 3 minuty z jednej i 4 minuty z drugiej strony. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
Pozostaw patelnię na ogniu, zmniejsz go i podsmaż na tłuszczu z mięsa cebulę i czosnek (wystarczą 2 minuty). Następnie zwiększ ogień i dodaj przecier. Wymieszaj i wlej pomidory z puszki.
Wsyp bazylię i posiekany szczypiorek. Duś przez 5 minut na średnim ogniu.
Jeżeli sos pomidorowy się przypala, podlej go odrobiną wody.
Przełóż na patelnię podpieczone mięso i podlej je sosem pomidorowym.
Obsyp lub obłóż mozzarellą, przykryj pokrywką i duś jeszcze przez 3–4 minuty na średnim ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Podawaj z gotowanym makaronem lub ryżem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nie robiłam puree, użyłam świeżych pomidorów, więc wyszło trochę pomarańczowe i może na ostatnim etapie trochę wodniste - nie przechylałam patelni i się udało dobre z indykiem Zgadzam się z komentarzem, że „czegoś brakuje”, może bazylii, więcej czosnku…
Tłumaczenie automatyczne
bardzo dobry
Tłumaczenie automatyczne
Doskonale i szybko.👌🏻 Po prostu pokroiłam mięso, żeby dzieci mogły dobrze zjeść. Na pewno będę gotować to danie częściej.
Tłumaczenie automatyczne