Penne z sosem dyniowym
- 15 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Dynia ma setki zastosowań w kuchni. Tym razem zrobiliśmy z niej pyszny sos do makaronu. Smacznego!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 301 Kcal
- 12 g białek
- 13 g tłuszczów
- 35 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i starte ząbki czosnku.
4
Dodaj mleko, puree dyniowe i drobno startą mozzarellę. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
5
Na koniec dodaj makaron i szpinak. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6
Makaron możesz podać od razu albo zapiec go w piekarniku (20 min.).
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Włosi zalecają 70 g makaronu na obiad i 100 g na lunch na osobę. 170g na 4 osoby to bardzo mało! Przepis poprawiłam dodając grzyby (grzyby), ser Grana Padano i bazylię, ale zielone oliwki też by się sprawdziły. To jest pyszne.
Tłumaczenie automatyczne
Pięknie wygląda i dobrze smakuje. Dodałam 200g mozzarelli i żytnie świderki zamiast penne.Proste i smaczne.
Absolutnie przepyszne!! Wystarczy połowa szpinaku i lepiej go posiekać.
Tłumaczenie automatyczne