
Jemy zdrowo i smacznie

Jemy zdrowo – pakiet 2 książek

Makaron soba przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej drobno pokrojoną szalotkę.
Do szalotki dodaj wyciśnięty czosnek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką, cukinią i bakłażanem.
Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, zalej 100 ml wody, a następnie ją odparuj.
Dodaj mięso mielone i smaż przez kolejnych 5 minut.
Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory i kukurydzę, przykryj pokrywą i duś przez kolejnych 15 minut.
Jeżeli sos się przypala, podlej go wodą. Dodaj bazylię, oregano, a także sól i pieprz do smaku.
Na koniec wrzuć na patelnię gotowy makaron soba, dobrze wymieszaj i podaj do stołu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Smaczny i bogaty przepis z krępą mieszanką. Jednak powstałe „mięso” to zdecydowanie więcej niż 4 porcje. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowiny (200g by się tam kompletnie zgubiło, więc dałam 100g więcej). Użyj spaghetti graham, a na koniec posyp serem pleśniowym, parmezanem i bazylią.
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego