
Jemy zdrowo i smacznie

Makaron namocz w garnku z zimną wodą.
Pokrój mięso w paseczki i przełóż je do miski. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Obierz imbir ze skórki i drobno go zetrzyj. Dodaj do mięsa tarty imbir, skrobię kukurydzianą i łyżkę oleju. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw.
Przygotuj warzywa. Pokrój paprykę w cienkie paseczki, a cebulę w plasterki.
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą i wrzuć na nią zamarynowane mięso. Smaż przez ok. 20 minut, aż zetnie się ze wszystkich stron. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę.
Smaż przez ok. 5 minut. Dodaj sos tamaryndowy lub sojowy, miód i bulion (lub wodę). Wymieszaj i duś, by sos odrobinę zgęstniał.
Makaron ryżowy zagotuj, cały czas sprawdzając, czy się nie rozgotował. Gotuj przez czas podany na opakowaniu, zwykle jest to ok. 5 minut.
Podawaj makaron z mięsem, posypany dymką.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonałe, dodałam startą marchewkę. Imbir dodaje doskonałego pikantnego smaku. Ten przepis stał się moim ulubionym. 😊
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
po prostu świetnie
Tłumaczenie automatyczne z języka niemieckiego
bardzo dobre, zamiast papryki dałam marchewkę i wszystkim smakowało
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego