SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2

Obierz i grubo posiekaj cebulę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój ją w paseczki. Czosnek pokrój w plasterki. Udka z kurczaka podziel na pół i oprósz solą i pieprzem.

3

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i smaż na małym ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony. Następnie wyjmij mięso z patelni i odstaw.

4

Na tłuszczu z kurczaka podsmaż posiekaną cebulę (półtorej minuty na wolnym ogniu). Następnie dodaj pokrojoną paprykę, czosnek, pomidory z puszki, rozmaryn, oregano i tymianek. Smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj do sosu pół litra wody i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj sobie dużą brytfannę lub formę do zapiekanek.

5

Po 10 minutach dopraw sos do smaku solą i pieprzem, wsyp makaron orzo i zdejmij z ognia. Zawartość patelni przelej do brytfanny, na wierzchu ułóż podsmażone udka z kurczaka, wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz przez kolejnych 10 minut.

6

*Orzo to drobny makaron z semoliny, który wyglądem przypomina ryż i ma dość podobne zastosowanie – jako dodatek do dań głównych, do risotta lub sałatek.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Petra Posoltová
09. października 2023

Dobry

Tłumaczenie automatyczne

AnnemarieB
08. stycznia 2023

Zaskakujący. Orzo był dla mnie nowy. Ładny gładki mały makaron. Salsa pomidorowa z kurczakiem była smaczna.

Caatje
17. października 2022

Bez dodatku orzo. więc powinienem było użyć trochę mniej wody. ale było bardzo smaczne

ocen_1370041
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu