Kotleciki z sandacza w ziołowym pesto
- 20 min.
- 6 min.
- Łatwe
- 8 sztuki
Zdrowy obiad lub kolacja, które będą gotowe w pół godziny? Rybne mielone są oczywiście pyszne, ale tym razem najbardziej smakować Ci będzie dodatek: nasze ziołowe pesto, które w oryginalny sposób łączy smaki koperku i pietruszki.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 157 Kcal
- 9,8 g białek
- 8 g tłuszczów
- 10,1 g węglowodanów
Składniki
8 sztuki
Na kotleciki:
- 300 g filetów z sandacza
- 100 g mąki owsianej jasnej
- 1× jajko
- 1 garść suszonej natki pietruszki kędzierzawej
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ lyzeczki mielonego czarnego pieprzu
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Sandacza obierz ze skóry i umieść w mikserze typu siekacz. Drobno posiekaj.
2
Rybę wymieszaj z mąką owsianą, jajkiem, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Jeżeli masa wydaje Ci się zbyt klejąca, dodaj więcej mąki.
3
Mokrą ręką uformuj 8 kotlecików o średnicy 3 cm.
4
Na dużym ogniu rozgrzej oliwę, a następnie zmniejsz ogień i usmaż kotleciki na złoty kolor (ok. 2,5 minuty z każdej strony).
5
Wszystkie składniki na pesto zblenduj na gładki sos. Podawaj z kotlecikami.
Nasza rada
Do kotlecików z sandacza pasują np. ziemniaki z wody albo puree.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
jj po llkb jkjpió
Tłumaczenie automatyczne
W przepisie jest 1 łyżka oleju słonecznikowego a potem zalecacie smażyć na oliwie. Wydaje się, że oliwa (40 ml) to składnik sosu razem ze zblendowanymi ziołami
Nie próbowałem pominąć głównych składników, a ten sandacz nie jest napisany, ile trzeba go użyć w przepisie. Dziękuję Ci
Tłumaczenie automatyczne