
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
W garnku zagotuj wodę, wrzuć pokrojone ziemniaki, przykryj i gotuj do miękkości pod pokrywką na wolnym ogniu (ok. 15 minut).
W międzyczasie pokrój łososia na małe kawałki. Dymkę drobno posiekaj.
Ugotowane ziemniaki odcedź, umieść w salaterce i rozgnieć. Następnie dodaj do ziemniaków pokrojoną rybę, posiekaną cebulkę, 1 łyżkę musztardy dijon, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy uformuj ręcznie 8 kotlecików, panieruj je w sezamie i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Blachę z kotlecikami wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz przez 25-30 minut w temperaturze 170–180°C
Gotowe kotleciki wyjmij z piekarnika i podawaj z plasterkiem cytryny.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
bardzo nam się podobało. ewentualnie krótszy czas pieczenia dla bardziej soczystego łososia.
Tłumaczenie automatyczne z języka niemieckiego
Przyjemny smak, dymkę zastąpiłam żółtą cebulką i też świetnie się sprawdziła 👌
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Doskonałe z tuńczykiem.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego