Kotleciki ryżowo-ziemniaczane
- 15 min.
- 45 min.
- Łatwe
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 167 Kcal
- 5 g białek
- 4 g tłuszczów
- 26 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Obierz ziemniaki, pokrój je w drobną kostkę i ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
Przepłucz ryż w zimnej wodzie, a następnie ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 20 minut).
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Ugotowane ziemniaki odcedź i zblenduj z jajkami, mąką i przyprawami.
Dodaj do masy ugotowany ryż. Za pomocą łyżki formuj z niej niewielkie kotleciki i układaj je na blasze wysmarowanej oliwą.
Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 170–180°C.
Podawaj na ciepło z sałatką ze świeżych warzyw.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zamiast 2 łyżeczek curry dodaję 1 litr curry i 1 łyżeczkę kurkumy, poza tym wszystko zgodnie z przepisem. Było super, podałam je z sosem curry i sałatką, ale same frytownice były dobre. 😋🍚🥔.
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie, po prostu musiałem użyć mąki orkiszowej zamiast gryki.
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie, tylko następnym razem wiem, że muszę bardziej solić ciasto. Zrobiłam sałatkę i dip i pyszne.
Tłumaczenie automatyczne