Kotleciki grzybowo-ziemniaczane
- 20 min.
- 110 min.
- Łatwe
- 4 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 554 Kcal
- 15 g białek
- 18 g tłuszczów
- 78 g węglowodanów
Składniki
- 1 kg ziemniaków typu C (lub słodkie ziemniaki)
- 40 g masła klarowanego ghee
- 1× mniejsza żółta cebula (drobno pokrój)
- 100 g brązowych pieczarek (pokrój w kostkę)
- 70 g suszonych grzybów (namocz na kilka godzin w wodzie)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 1 pęczek świeżego koperku (ok. 5 g)
- 200 g jogurtu migdałowego
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki w mundurkach (ok. 1 godz.).
W międzyczasie rozgrzej na patelni 20 g klarowanego masła, wrzuć na nie drobno posiekaną cebulkę i smaż przez ok. 2 minuty.
Dodaj pieczarki pokrojone w kostkę i suszone grzyby.
Smaż przez kolejnych 15 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj tymianek.
Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, dodaj usmażone grzyby i mąkę, dokładnie wymieszaj.
Uformuj z ciasta kotleciki i usmaż je na reszcie klarowanego masła. Wystarczą ok. 4 minuty smażenia z każdej strony.
Przygotuj sos: wymieszaj jogurt migdałowy, oliwę, sok z cytryny, siekany koperek, sól i pieprz.
Kotleciki podawaj z sosem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nic wielkiego, bez smaku...
Tłumaczenie automatyczne
Doskonałe urozmaicenie jadalni
Tłumaczenie automatyczne
Luksusowy tylko z dipem, ale również świetny jako dodatek. Można użyć dowolnych grzybów.
Tłumaczenie automatyczne