![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
![Jogurt migdałowy bez jogurtownicy – przepis podstawowy](https://jz.img0.cz/media/36/b7/36b76bb9-0707-41cc-a222-cfa13ae7318f.jpg.570x570_q85_crop.jpg)
Jogurt migdałowy bez jogurtownicy – przepis podstawowy
15 min.
0 min.
Łatwe
8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 171 Kcal
- 6 g białek
- 14 g tłuszczów
- 5 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Namoczone migdały odcedź, ale nie obieraj ich ze skórki. Umieść je w blenderze wysokoobrotowym. Dodaj 750 ml wody i 1 łyżkę soku z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Masę z miksera przelej do miski, dodaj 8 łyżek jogurtu roślinnego i wymieszaj.
Przygotuj dużą salaterkę. Nalej do niej ciepłej wody o temperaturze ok. 50°C. Woda powinna sięgać do połowy wysokości naczynia. Ostrożnie wstaw do niego miskę z masą jogurtową (powierzchnia wody powinna być teraz wyżej niż połowa wysokości naczynia).
Salaterkę przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Następnego dnia przelej gotowy jogurt do zamykanego naczynia i przechowuj w lodówce przez 2-3 dni. Jogurt najlepiej smakuje schłodzony.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jestem podekscytowany!
Tłumaczenie automatyczne